• admin
 • Onder de loep
 • Geen reacties

Wat is ERP (voor een handelsorganisatie)?

Of wat is een ERP systeem? De afkorting ERP staat voor: Enterprise Resource Planning. Wat in het Nederlands betekent dat het gaat om de aansturing van alle bedrijfsmiddelen van een organisatie / bedrijf. Met een goed werkend ERP-systeem is de complete bedrijfsvoering geïntegreerd in één systeem. En dat levert vele voordelen op!

ERP handelsorganisatie

In deze blog gaan we het specifiek hebben over een ERP-systeem voor een handelsorganisatie. Dit is een organisatie met een inkoopkant en een verkoopkant, met daar tussenin de voorraad. Dit betekent dat er binnen dit bedrijf een boekhouding, een inkoopadministratie, een verkoopadministratie en een voorraadadministratie aanwezig is.

Een ERP-systeem in de praktijk

Hoe een ERP-systeem er in de praktijk uitziet, welke bedrijfsprocessen hier onderdeel van uitmaken en wat de voordelen zijn van een goed werkend ERP systeem voor een handelsorganisatie, daar hebben we een animatie van gemaakt:

Hoe kiest u het juiste ERP-systeem voor een handelsorganisatie?

Voordat er wordt gestart met de implementatie van het ERP-systeem, is het belangrijk dat alle bedrijfsprocessen in kaart worden gebracht. Hierdoor wordt niet alleen de processen en werkwijzen duidelijk,maar ook de knelpunten en verbetermogelijkheden. Het in kaart brengen van de processen zorgt ervoor dat een gedetailleerd pakket van Eisen en Wensen wordt opgesteld.

Duidelijkheid, draagvlak en begrip

Hoe beter deze eerste stap wordt gezet, hoe beter het gekozen ERP-systeem aan zal sluiten bij het bedrijf. HVD – Partner in Projects hanteert voor het in kaart brengen van de processen vaak ‘brown-paper sessies’. Een gestructureerde en duidelijke aanpak die ervoor zorgt dat er naast duidelijkheid ook draagvlak en begrip wordt gecreëerd in het team.

Welke systemen zijn er?

Vervolgens start het onderzoek naar de systemen die aansluiten op het eisen en wensenpakket. Een onafhankelijke frisse kijk op deze systemen vanuit expertise is een waardevolle investering die zich snel terugverdient.

Voordelen goed werkend ERP-systeem

We zetten de voordelen van een goed werkend ERP-systeem voor u op een rijtje:

 1. Tijdsbesparing
  Een goed werkend, of eigenlijk een goed gekozen, ERP-systeem zorgt voor een efficiëntere werkwijze. Het bespaart tijd omdat alle bedrijfsprocessen aan elkaar gekoppeld zijn en met elkaar praten.
 1. Eén bron van data
  Met een goed werkend ERP-systeem heeft u altijd direct inzicht in belangrijke bedrijfsinformatie. Aansturen en bijsturen op basis van cijfers is hierdoor een stuk eenvoudiger en sneller.
 1. Standaardisatie
  Wanneer alle bedrijfsinformatie is vastgelegd in één systeem dan is deze informatie deelbaar en overdraagbaar door de standaardisatie.
 1. Automatische verwerking goederenstroom
  Met een goed werkend ERP-systeem is zelfs een koppeling met bijvoorbeeld een webshop mogelijk. Iedere wijziging in de goederenstroom wordt automatisch verwerkt in het systeem en bij een koppeling met de webshop dus ook in de online winkel.

Een waardevolle investering

Investeren in een ERP-systeem levert veel op, mits het project op de juiste manier wordt aangepakt. Een onafhankelijk en ervaren consultant met expertise op dit vakgebied biedt hier uitkomst. HVD – Partner in Projects is uw onafhankelijk specialist met alle expertise in huis om uw ERP project succesvol uit te voeren.